Welkom op de vernieuwde website van

Bevrijding van de Veluwe

Ervaar de Bevrijding op een heel nieuwe wijze

De Veluwe, een prachtig natuurgebied van ongeveer  1000 km² met een rijke historie. Maar naast de natuur is de Veluwe ook het theater geweest voor diverse belangrijke operaties en veldslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij nemen u 70 jaar terug in de tijd op een interactieve en unieke wijze.

Op deze website vindt u onder andere interessante afleveringen over de Canadese voortgang van de bevrijding tijdens 1945. U als lezer treedt samen met ons in de voetsporen van de Canadese soldaat en de opmars door de Veluwe.

5
6
7
8
10
11
12
1

Operation Cannonshot

2

De slag om Wilp

3

De bevrijding van het dorp Klarenbeek

4

De bevrijding van Apeldoorn

5

De bevrijding van Epe

6

de weg naar Putten

7

De slag bij Voorthuizen

8

de Bevrijding van Ede

9

Hoenderloo in de oorlog

10

Het verhaal van een Avro Lancaster

11

Harderwijk, vluchthaven voor de Duitsers

12

Lunteren, verzamelplaats van Mussert

De grootste collectie foto‘s en video’s

Een kijk 70 jaar terug in de tijd. Het Beeldarchief van Bevrijding van de Veluwe is hét beeldarchief over de Tweede Wereldoorlog. Het archief bevat honderden foto’s, film- en videofragmenten over de Veluwe tijdens de Tweede Wereldoorlog. De collectie is gegroeid vanuit persoonlijke inzendingen, en online Beeldbanken. Ons Beeldarchief is een cultureel erfgoed dat toegankelijk is voor iedereen.

Afbeeldingenbron: CODA Apeldoorn

Alléén bij Bevrijding van de Veluwe

De verhalen van toen, anno nu

Bij Bevrijding van de Veluwe, de oorlogsherinneringen van Heer van Veenendaal, medeoprichter van organisatie ‘Keep them Rolling’. Het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt wordt kleiner. Om de belevenissen en indrukken over de oorlog te bewaren en vast te leggen voor de toekomst heeft Bevrijding van de Veluwe de verhalen van ooggetuigen gedigitaliseerd en aan u beschikbaar gesteld.

Wie, wat en waarom

De Tweede Wereldoorlog, er zijn er duizenden boeken, website’s, foto’s en films over gemaakt. Maar nog nooit eerder is er een verzamelplaats geweest voor één specifieke regio zoals de Veluwe. Ieder jaar wordt de generatie die de Tweede Wereldoorlog als kind of volwassene heeft meegemaakt aanzienlijk kleiner. Bevrijding van de Veluwe zet zich dagelijks vrijwillig in om de geschiedenis uit de belangrijke periode levend te houden onder de huidige en aankomende generatie.

Wij zien het als onze taak om de  verhalen, gebeurtenissen te waarborgen en door te kunnen geven aan de aankomende generatie. Het doel is om het behouden en documenteren van de geschiedenis van de Veluwe ten tijden van de Tweede Wereldoorlog. Dit doen wij door het verzamelen, en preserveren van informatie, documenten, spullen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Samen bereiken we meer

Samen bereiken wij meer. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die dezelfde passie dragen voor de Tweede Wereldoorlog als wij. Wordt als bedrijf, organisatie of stichting Vriend van ‘Bevrijding van de Veluwe’ en help ons mee om de lokale geschiedenis te bewaren. Uiteraard zonder kosten en verplichtingen.

Zonder u, geen collectie

Soms bij een verhuizing, soms bij de sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Bevrijding van de Veluwe is altijd geïnteresseerd in materiaal van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe klein ook, is het een stille getuige van de Tweede Wereldoorlog. Wij proberen om deze ‘getuigen’ te verzamelen en te digitaliseren. Zo dat deze nooit verloren kunnen gaan.

Wij horen graag van u

Heeft u dezelfde interesse in het bewaren van verhalen uit de Tweede Wereldoorlog? Heeft u een persoonlijk verhaal, die u wilt delen met anderen maar ook de aankomende generatie? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Uw foto’s, verhalen, ervaringen of documenten kunnen ons de doorslag geven om een compleet beeld te geven over de Bevrijding van de Veluwe.

Vrienden van Bevrijding van de Veluwe

error: Onze content is beschermd.