Bevrijding van de Veluwe onderzoekt:
Vanuit een ander perspectief.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog de Britse luchtmacht systematisch duizenden verkenningsvluchten boven Nederland met Spitfires en Mosquito’s. De foto’s waren voor terreinverkenning en planning en beoordeling van geallieerde luchtbombardementen. De luchtfoto’s geven een beeld van wat er zich gedurende de hele oorlogsperiode heeft afgespeeld.
Aanleiding tot onderzoek
Onlangs hebben wij via de Vereniging Oud Apeldoorn een vraag geplaatst met foto in het gastenboek. Het ging om een luchtfoto, gemaakt door het First Canadian Army Photographic Interpretation Sector van de Canadezen op 15 maart 1945 door de piloot Burgis. De foto is gemaakt boven de woonomgeving van Robert Nijhof, de Asselsestraat en het spoorlijn naar het Loo. In de tuinen van de Herderweg, zijweg Asselsestraat, en de Lammerweg (nu Prinses Beatrixlaan) zijn op de foto van die lichte strepen te zien. Het leken ons sloten te zijn voor de eventuele afwatering of iets dergelijks. Gelukkig kwam er een reactie en opheldering van een Apeldoorns echtpaar, die als kind de oorlog hadden meegemaakt en in die bewuste omgeving woonden. Hieronder het verhaal van de Heer en Mevrouw van Oene.
In de kroniek van Apeldoorn
Dit waren de herinneringen van Hetty en Sjaak van Oene. Als Apeldoornse ooggetuigen hebben zij ons zo enige duidelijkheid kunnen geven van wat nu toch die witte strepen op de luchtfoto waren. Na enig speurwerk en uitzoeken werd het ons duidelijk dat er dus meer van deze tankwallen gegraven zijn. Zo vonden wij dit fragment in de Oorlogskroniek van Apeldoorn van zondag 25 maart 1945
Van Houtum. ’De Duitsers laten in Beekbergen in de haast verdedigingswerken aanleggen. Burgers moeten sinds woensdag mitrailleurnesten en loopgraven aanleggen. Op verschillende punten worden mijnen ingegraven. Onder de kerktoren ligt munitie. Gistermorgen begon men met tankwallen aan te leggen tussen twee huizen op de Arnhemseweg. De ene kant is stijl en de andere (in richting Arnhem) loopt flauw af. In beide worden landmijnen ingegraven. Eén ervan staat zelfs onder water. Beide moeten binnen 48 uur klaar zijn. Een gedeelte van de weg blijft open voor het normale verkeer. Bij één huis ligt het zand tot boven de vensterbanken. De tuin voor de woning is niet meer terug te vinden. Voor de uitvoering van dit werk zijn veel jongelui en alle mannelijke voorbijgangers opgepakt’.
De oplossing van de Geallieerden
Dit soort verdedigingen waren natuurlijk uitermate lastig voor de Geallieerden. Gelukkig kwam al snel een antwoord, vanuit Percy Hobart. Hobart ontwikkelde tijdens de oorlog een serie zeer ongebruikelijke voertuigen speciaal om dit soort verdedingswerken te overwinnen. De voertuigen hadden vaak een gek uiterlijk en daarom werden ze ook wel ‘Funnies’ genoemd.
Gebruikte bronnen: National Archives of Canada, CODA Apeldoorn, Dotkadata