Prelude voor Sir Alliott Verdon Roe’s meesterwerk

De AVRO Lancaster

De geboorte van een legende

De AVRO Manchester

De AVRO Lancaster

De AVRO Lancaster is een 4 motorige, zware bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog die gebouwd werden bij de A.V. Roe & Co. Ltd – Newton Health, Manchester, Groot Brittannië. De Lancaster bommenwerper is in 1941 ontstaan uit zijn voorloper, de Manchester Bommenwerper. Deze werd in eerste instantie de Manchester III gedoopt, maar werd al gauw omgedoopt tot de Lancaster. De Manchester vloog met bepaalde typen motoren, de Vulturemotor. Deze was echter erg onbetrouwbaar en daarbij viel zijn vermogen tegen. Tijdens missies verloor de RAF heel veel bommenwerpers, zelfs tijdens trainingsvluchten kwamen veel bemanningen om. Dit vliegtuig werd in juli 1942 buiten gebruik gesteld. De Lancaster was een duidelijke verbetering en werd een succesnummer gedurende de Tweede Wereldoorlog. Om een Lancaster te bouwen waren veel mensen nodig. Per week rolden er 25 bommenwerpers de fabriek uit.

Interessante cijfers over de Avro Lancaster

Om één Lancaster te bouwen waren erg veel mensen nodig. Per week rolden er 25 bommenwerpers de fabriek uit. Er werden in totaal 7377 Lancasters gebouwd gedurende hele Tweede Wereldoorlog. Deze vliegtuigen vlogen in totaal 156.000 missies. Van de 7377 toestellen gingen er 3498 verloren, tijdens missies, trainingsvluchten, landingen.

7

bemanningsleden

10000

maximaal gewicht aan bommen

4

Rolls-Royce Merlin XX koelstof-gekoelde V12 motoren

4073

effectief vliegbereik

3249

Lancaster’s verloren in WO II

De bemanning van een Lancaster

Over het algemeen had de Lancaster een bemanning van zeven man,  een aantal bemanningen werden verhoogd tot acht, zoals bij de Pathfinder’s, deze bemanningen had dan vaak een extra Navigator / Radar Operator aan boord om de H2S-radar te bedienen, dit is een blinde bombardementen radar .

Veteraan Lancaster Boordschuttter
“Heb je ooit wel eens in je auto gezeten tijdens een hele heftige hagelbui? Zo klinkt het ook als je wordt aangevallen door Duits luchtafweergeschut
Veteraan Lancaster Boordschuttter
1
2
3
4
5
6
7
1

Navigator

2

Bomb aimer

3

Flight engineer

4

Wireless operator

5

Piloot

6

Co-Piloot

7

Rear gunner

Who are you going to call?

DAMBUSTERS!

De AVRO LAncaster  is onder andere verantwoordelijk voor het tot zinken brengen van het Duitse slagschip ‘Tirpitz’. Daarnaast werd het onder andere bekend, in een omgebouwde versie, voor het bombarderen van stuwdammen in Duitsland. Dit gebeurde met speciale bommen, zogenaamde stuiterbommen. Deze bommen stuiterden over het water naar de stuwdam toe. De bemanningen die deze ontzettend lastige klus hebben geklaard, werden bekend als “Dambusters“.

Lancaster’s boven de Veluwe

Nu u kennis heeft gemaakt met de majestueuze Lancaster en al haar aspecten neemt Bevrijding van de Veluwe u mee in een emotioneel verhaal over de bemanning van Lancaster ED809 van het 625e Squadron met codeletters CF. In de aankomende 4 delen zult u op een interactieve en spannende wijze ervaren hoe Rob McSorley en zijn bemanning op een trieste wijze om het leven kwam boven de Veluwe. Met hedendaagse techniek en materiaal creëren wij een uniek perspectief in de crash van de Lancaster. Houdt onze website aankomende tijd in de gaten of like onze Facebook pagina zodat u deze spannende afleveringenreeks niet mist!

error: Onze content is beschermd.